Gode spørsmål, ingen svar

Kommunalkomiteen i møte med representanter for asylsøkere i mottak. Foto:Marianne Brænden)

I et debattinnlegg i Aftenposten 25. april ser statssekretær i Justisdepartementet Fabian Stang undrende utover verden og sier at vi må «ta debatten» om et nytt flyktningsystem. Eller for å være mer presis så stiller han 10 spørsmål. Hans overordnede spørsmål er betimelig nok: Er måten Norge hjelper mennesker i nød på, den beste? Etter snart fire år i regjering mener jeg imidlertid at det er like betimelig å spørre om hvorfor Høyre/FrP-regjeringen ikke har noen svar.

Det er over et år siden UDI-sjef Frode Forfang i et blogg-innlegg luftet interessante tanker knyttet til behovet for et bedre system for å ivareta verdens flyktninger. I innlegget poengterer han ikke bare svakhetene ved dagens ordning, men løfter også tanker om hvordan et nytt system kan sørge for forbedringer. I innlegget sitt gjorde han det også klart at dagens system inntil videre er det beste vi har. Frem til eventuelt nye ordninger foreligger må vi hegne om asylinstituttet på best mulig måte.

I forbindelse med behandlingen av asylforliket påla Stortinget regjeringen flere oppdrag for å bedre internasjonalt samarbeid og samordning. Blant annet ba Stortinget regjeringen ta et initiativ til en gjennomgang av internasjonale konvensjoner. Hva har regjeringen gjort for å følge opp dette? 

Mens Arbeiderpartiets forutsetning for en endring her er at vernet til mennesker på flukt ikke svekkes, så har regjeringen meg bekjent verken konkretisert premisser eller innhold for det oppdraget Stortinget har gitt dem. Utspillet fra UDI-direktør Frode Forfang reiser en rekke viktige debatter som det er viktig å ta i Norge og i det internasjonale samfunnet. Det blir imidlertid lite framdrift i debatter og konklusjoner så lenge regjeringen ikke gjør den jobben som Stortinget har bedt dem om å gjøre.

16 kommentarer

Tom

26.04.2017 kl.15:05

Arbeiderpartimannen og UDI-sjef Frode Forfang kan mene mye om mangt. Det er hans rett.

Følgende er imidlertid fakta:

For hver flyktning som får opphold i Norge, øker forskjellen mellom fattig og rik. Grunnen er enkel. LO's medlemmer er fortsatt av den oppfatning at det skal lønne seg å jobbe og de er ikke interessert i at de som i liten grad bidrar skal få det like romslig som dem som sliter 5 dager i uka til pensjonen eller døden innhenter dem.

Helga ville i sin tid sette opp direktefly fra Russergrensa til Kabul. Nå er hun i stedet på et nytt svertetokt samtidig som andelen reelle flyktninger synker til et nytt lavmål.

Tom

26.04.2017 kl.15:15

"Etter snart fire år i regjering mener jeg imidlertid at det er like betimelig å spørre om hvorfor Høyre/FrP-regjeringen ikke har noen svar."

Du prøver med svertingen og usannheter igjen. Regjeringen hadde et svar. Mer hjelp i nærområdet, mer midlertidige oppholdstillatelser og tilbake til hjemlandet når det er forsvarlig. De viktigste delene av regjeringens forslag ble nedstemt i Stortinget med AP sine stemmer.

Så hva er AP's løsning? Fylle opp Norge med ytterligere mengder fremmedkulturelle? I 2030 vil 40% av alle menn mellom 30 og 40 år være en innvandrer i følge SSB. I Oslo er tallet selvsagt mye høyere.

Bare 1 av 3 innvandrere er i jobb etter 35 år i Norge. Det betyr at LO sine medlemmer må jobbe hardere og lengre for å brødfø disse. Hvor lenge godtar de å gjøre det?

Steinar Danielsson

26.04.2017 kl.20:10

Svar da Helga ! Ikke med vanlig politiker-svar, men prøv å være ærlig

AndersInge

26.04.2017 kl.23:37

Du minner bare om et dårlig minne som en prøver å fortrenge.

Når skal du komme med noe fornuftig?

Ketil

27.04.2017 kl.00:28

Enda mer håpløse uttalelser fra henne og AP. De er rimelig desperate nå.

Antimye

27.04.2017 kl.01:18

Bare hold på slik, Helga Pedersen...du trekker ikke flere velgere til AP, tvert om!

:)))))))))))))

Erik

27.04.2017 kl.07:13

Artig at Forfangs tanker er interessante, men når de kom fra HRS eller Tybring-Gjedde måneder før var de umenneskelige og uverdige. Med sånne folk i spissen er det ikke rart AP mister velgere..

Vidar

27.04.2017 kl.07:46

Er du virkelig nestleder i AP? Jøss.

Vidar

27.04.2017 kl.07:49

Trøtt, skulle vært var du virkelig.

Einor Voll

27.04.2017 kl.08:02

Helga, Du skriver "Mens Arbeiderpartiets forutsetning for en endring her er at vernet til mennesker på flukt ikke svekkes, så har regjeringen meg bekjent verken konkretisert premisser eller innhold for det oppdraget Stortinget har gitt dem."

Glemmer ikke du da at dere har stemt mot stort sett alle forslag og endringer som regjeringen har kommet med.

Blant annet mer hjelp i nærområdene, hyppigere utsendinger til tryge land, mindre familiegjenforening, strengere krav til statborgerskap og flere midlertidige oppholdstillatelser.

Så svaret har de kommet med, men dere har kanskje ikke vært enige i de.

Dessverre har du blitt en politiker uten substans og AP fremstår oftere og oftere som et parti som ikke har egen politikk, bare meninger om andre sin politikk.

For meg som økonom så er arbeiderpartiet totalt krise for Norge AS.

Oppgitt

27.04.2017 kl.08:03

Av alle lystløgnere i AP, er Sverte- Helga den verste. Hun har mindre troverdighet enn en 37- kroners seddel.

Stig

27.04.2017 kl.08:05

Helga Pedersen var nestleder i AP og i et parti som er gått av moten i de aller fleste Europeiske land. Folk flyktet fra partiene i Nederland, Storbritannia og Frankrike.

Det er bare i Norge at folk tror at det fremdeles finnes arbeidere i det såkalte "Arbeiderpartiet", men se hvem som leder partiet i dag.....

Partiet ledes av søkkrike familier på beste Oslo Vest, som knapt har sett en flyktning i nabolaget. De øvrige er partibroilere som aldri har hatt en normal jobb og neppe kommer til å få noen med mindre de blir tildelt en med partiboka i hånda.

Der passet ikke en "sauebonde" inn - søk heller til Bondepartiet....

Anne K.Hansen

27.04.2017 kl.12:32

AP og de andre ekstremt overliberale partiene burde begynne å bry seg om å hjelpe folk i sine nærområder. Det er mye nød men det virker som om de ikke eksisterer for disse partiene...Ap,Sv,Krf og Venstre.

Dere driver med brannslukking på en brann som bare øker i omfang og aldri vil ta slutt.Den brannslukkingen ødelegger velfungerende samfunn!Det må tenkes langsiktig og da må Norge og verden være mest opptatt av å hjelpe folk i sine egne nærområder.Det er vinn vinn for begge parter.Det går ei grense for det norske folk og samfunnene hva vi skal være tvunget til.

Dere bryr dere katta om betydningen masseinnvandringen har for egen befolkning! Kulturforskjellene er ekstreme.Altfor mange kommer fra ett liv i jernalderen og krever det samme her,-pluss godene fra NAV. Dere PK politikere mener vi skal tilpasse oss ett liv i reværs,istedet for å stille krav til de som kommer.Det strider mot folks rettsoppfatning! Bråket vi har fått i hverdagen i Norge og Europa kan vi takke dere naive oversnille for.Dere overliberale knegår innvandrere for å være det dere tror er perfekt,-med det ødelegger dere hverdagen og fremtiden til egen befolkning samt de som er villige til å integrere seg!

Dere er eksperter på å gjøre uskyldige ting om til å bli rasistiske,diskriminerende,fremmedfiendtlige osv,det er en uting og ødeleggende for begge parter.Dere PK har tatt fra oss det viktigste,-tryggheten!

Hadde dere brydd dere og ropt halvparten så mye for de eldre som dere roper for innvandrere hadde de eldre kunnet beholde verdigheten!

Fei for egen dør først Helga!

Mea

27.04.2017 kl.14:40

Det er 60 millioner flyktninger og statsløse i verden. Det bor 60 millioner på de britiske øyer. Det er en knøttflekk i forhold til hva som finnes av landområder og hvor det meste er ledig og selv ufruktbare områder kan fort bli fruktbare med moderne teknologi. http://www.globalis.no/Verdenskart/Befolkning/Befolkningstetthet-2005

Hva kan det koste å kjøpe opp et område som kan romme minst 30 millioner mennesker? (halvparten vil forhåpentligvis vende hjem hvis ting roer seg)Det trenger ikke å være ett enkelt område, men en ny stat som kan ha to, tre geografiske områder, men har samme lover, mynt, osv.

Prisen både for land og mye annet er garantert mye mindre enn det Norge alene vil bruke på dette. Hva om hele Europa trådte til, hva om USA ble med, og hva med alle andre land, multinasjonale selskap, hjelpeorganisasjoner... osv. De finnes ENORMT med ressurser, men ingen helhetlig tanke eller samarbeid om store oppgaver?

Samhold gir styrke til krafttak, mens vi bruker enorme ressurser på svært lite. Jeg prøvde å regne litt på det for en tid tilbake. (forbehold om regnefeil, det illustrerer et poeng)

Statistisk sentralbyrå beregnet at 10.000 ekstra FN-flyktninger fra Syria vil koste minst 20 milliarder kroner over en tiårsperiode. https://www.abcnyheter.no/penger/2015/05/26/224865/ssb-10.000-syria-flyktninger-koster-20-milliarder

Det betyr at 8000 Syriaflyktninger vil koste 16 milliarder på ti år, og da er ikke gjenforening og en rekke andre ting regnet med. I alt kan regningen for 10.000 komme på 40 milliarder. For den summen kunne vi hjulpet 2 millioner Syrere.

Det betyr at 10.000 Syrere kommer på over 40 milliarder. For den summen kunne vi gitt 40 000 syrere 1 million kroner hver, eller vi kunne gitt 400 000 Syrere 100 000 hver, eller vi kunne gitt 4 millioner flyktninger 10 000 kroner hver I livsviktig nødhjelp der de er på flukt eller befinner seg I teltleire og mangler alt.

Hvor mye har EU brukt, og på hvor mange?

Jeg anbefaler også dette Essayet som viser hvorfor de flykter, og det er vel kanskje her man bør begynne?

HVORFOR ARABERNE IKKE ØNSKER USA I SYRIEN. https://www.b.dk/globalt/hvorfor-araberne-ikke-oensker-usa-i-syrien

Hauk

27.04.2017 kl.17:04

Sverte Helga- at du ikke gir deg, du bare blir mere og mere patetisk.og du som beklaget din sverte kampanje i Vadsø. Vet din leder hva du holder på med????

Vidar

27.04.2017 kl.17:54

Helga er en skam for norge. Aldri egen politikk, men bruker all sin energi på å sverte andre.

Skriv en ny kommentar

hits